En persons ekonomi ska inte leda till utanförskap

När vi var ungefär 15 år gamla började en kille vid namn Baqeer i vårt fotbollslag. Han hade flytt till Sverige från Afghanistan och bodde på ett asylboende utanför Stockholm. Det var tydligt att fotbollen var ett sätt för honom att komma bort från det traumatiska. Han kom till varje träning med en positiv attityd och med en vilja att utvecklas och bli bättre som fotbollsspelare. När han bytte asylboende stals hans enda par fotbollsskor. Träningarna under en tid framöver tränade han utan skor i endast strumpor. Vi hade under denna tid en meriterad tränare med ett stort kontaktnät. Han meddelade ett antal personer och förklarade hur situationen såg ut och fick kontakt med landslagsspelaren Jimmy Durmaz som mer än gärna gav bort ett par av sina överblivna skor till Baqeer.

Vi insåg att det finns fler ungdomar i samma situation men utan samma stöd. Därför grundade vi ShoeStrings UF med syftet att hjälpa utsatta ungdomar få fungerande fotbollsskor. Under UF-året 2017-2018 samlade vi in över 200 par fotbollsskor och gav över 100 utsatta ungdomar ett par skor. Vi vann "Årets tjänst" och "Årets hållbara UF-företag" på UF-mässan i Stockholm och kom på andra plats av 9000 UF-företag i hela Sverige. Idag driver vi verksamheten under namnet Team Society och fokuserar på att ge tillgång till idrottsutrustning för ekonomiskt utsatta ungdomar i Sverige.

Många vill bidra när chansen väl finns

Att två 18-åringar som läste en gymnasiekurs utökat kunde få in över 200 par fotbollsskor på mindre än ett år tyder på hur mycket fullt fungerande idrottsutrustning som finns, men inte används. Under året vi drev ShoeStrings UF började vi se ett mönster inom just användningen av fotbollsskor. För en ungdom kan ett par nya fotbollsskor kosta allt mellan 1000-2500 kronor samtidigt som fötterna växer snabbare än skorna hinner slitas ut. I vissa familjer finns de ekonomiska förutsättningarna för att varje säsong kunna köpa nya fotbollsskor. I vissa familjer blir barnen tvungna att använda samma fotbollsskor som året innan, trots att de egentligen är för små. Dessutom finns det de i samhället som inte ens har råd med något par alls.

Något som vi också fick bevisat är att många av de som hade råd med flera fotbollsskor mer än gärna skänkte de överblivna fotbollsskorna när möjligheten väl visade sig. Vi lyckades bli en kostnadsfri mellanhand för överblivna skor till själva fötterna utan skor. Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna i svensk idrott. Alla människor ska få vara med oavsett bakgrund, etnicitet, ålder eller kön. Det finns de i Sverige som hamnar utanför den gemenskap som idrott kan innebära bara för att inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs kunna utöva en idrott. Rätt redskap är en bra början för att kunna integrera fler barn och ungdomar i samhället genom idrott.

Team Together brinner för frågan om att en persons ekonomi inte ska leda till utanförskap. Vi vill skapa en idrott där alla ska kunna vara med. Därför ser vi Team Society som en naturlig del i vårt arbete.

Artiklar om oss

Mer info